Ta smarte energigrep på hytta

 
 
 

– Det viktigste er å få mest mulig ut av den energien du allerede tilfører hytta, uavhengig av om den kommer fra elektrisitet eller vedfyrt varme.

Det sier Arne Bakken, installatør i Ål installasjon.

Siden den første Ålhytta så dagens lys på 60-tallet, har Ål installasjon bidratt inn med sin kompetanse på elektriske installasjoner.

– I dag finnes det gode løsninger som kan redusere strømforbruket på hytta betydelig.

Ta styring over eget forbruk

Det kan være penger spare på å ta styringen over eget energiforbruk. Blant annet ved å bruke strøm på de tidene av døgnet den er rimeligst – og automatisk kople store forbruksapparater som varmtvannsbereder og varmekabler av når strømmen er dyrest. Disse har magasinert nok varme til at de kan være utkoblet den tiden strømmen er dyrest.

Med ett bredt utvalg energibesparende komponenter på markedet, råder Bakken hytteeiere til å oppsøke fagkompetanse i beslutningsfasen.

– Det kan være lurt å få hjelp til å vurdere styringssystem sammen med en elektriker. Det er en fordel med ett system som «prater sammen», heller enn én smartkomponent knyttet til hver enkelt energikilde.

Går man for ett overordnet system som knytter det elektriske systemet sammen, vil det ifølge Bakken kreve minimalt av deg å drifte systemet. 

– Et samlet styringssystem er det veldig enkelt å bruke. Har du en mobiltelefon, så klarer du å bruke det, presiserer Bakken.

Styringssystemet krever tilgang til trådløst nett, enten mobil-, fiber- eller annen bredbåndstilknytning. 

Her kan det være penger å spare

Bakken sier, at de den siste tiden, har opplevd stor pågang fra hytteeiere som ønsker å få ned strømforbruket.

– Et tips vi pleier å gi, er å se på hvordan man bruker varmekabelen på vannledningen. Står den på hele året, bruker man trolig unødig mye strøm. Og ikke la deg lure av at den er selvregulerende, det innebærer bare at den vekseler mellom stor og veldig stor effekt. Skru heller av varmekabelen når det ikke er fare for frost.  

– Når bør man vurdere å oppgradere varmekildene i egen hytte?

- Har du varmeovner som er eldre enn 20 år, kan unøyaktige termostater være en kilde til energitap.

Avhengig av hvor mye man har mulighet til å investere, lønner det seg å vurdere en samlet oppgradering.

– Prisen på et komplett styringssystem starter på rundt 10.000 kroner. Med strømprisene vi har sett den siste tiden har nedbetalingstiden blitt betydelig kortere. Hvor mye man kan spare varierer fra hytte til hytte.

Bruker man hytta mye kan også installasjon av varmepumpe og solcellepanel være verdt en vurdering.

– Det er en forholdsvis stor investering, men kan ved hyppig bruk være en fornuftig løsning. Markedet for solceller på private hytter er fremdeles ganske nytt, men jeg tror vi vil se en betydelig økning i årene som kommer.

Ikke spar deg til frostskader

Samme hvor bevisst man er med å kutte i strømforbruket, kreves en viss mengde energi for å varme opp hytta. Bakken viser til at det viktigste man som hytteeier kan gjøre er å minske alle tap av varme.

– Vi pleier å anbefale at man holder en minimumstemperatur på 8 grader. Det er likevel verdt å merke seg at noen kjøleskapsleverandører krever en høyere temperatur, så gjør deg kjent med hva dine hvitevarer tåler. Det er uansett viktig at man ikke sparer så mye på strømmen at man påfører hytta frostskader, og andre ekstrautgifter.

En godt isolert og tett hytte er viktig, etterisolering av vegger og nye vinduer er gode tiltak for å oppnå mindre varmetap.

Gasta Design