God belysning på hytta med riktige lamper
Det er liten tvil om at riktig belysning kan utgjøre stor forskjell på hytta. Hvor kommer det naturlige lyset inn, og hvor trengs det ekstra lyskilder?
Ålhytta bygger hytter som spiller på lag med omgivelsene og hyttetomtens unike kvaliteter. Ikke minst gjelder dette for lyset i hytta.
Hvor kommer lyset inn om morgenen, og hvor avslutter det dagen? Det vil være avgjørende når du skal velge belysning til hytta.
Allmennbelysning og stemningsbelysning
Marianne Ågotnes jobber med interiørarkitektur og grafisk design hos Arkitekthagen, og har arbeidet tett med Ålhytta gjennom flere år. Hun er selv oppvokst i Ål, og har gitt råd innen interiør til mang en Ålhytte.
– Når du skal planlegge belysningen i hytta er det lurt å tenke på hvilke ulike typer belysning man trenger. Vi snakker ofte om allmennbelysning og stemningsbelysning, forteller Ågotnes.
– Allmennbelysningen er en generell belysning som gjør at man kan bevege seg gjennom hytta i et godt opplyst areal. Samtidig ønsker mange en lunere stemning i oppholdsrommene i hytta. Da snakker vi om stemningsbelysning, som man kan oppnå ved å installere dimmer på lampene eller ved å benytte mindre lamper med strategisk plassering, forklarer hun.
Den viktige taklampen
En god taklampe sikrer jevnt og godt lys i hele rommet. Når den ikke ut til alle kriker og kroker, kan man supplere med vegg-, bord- eller gulvlamper.
– Det er ofte finest å bruke takhengte lamper eller et skinnesystem for større spotter. Integrerte takspotter kan til tider gi et hardt ovenfra-og-ned-lys, så derfor brukes de mest i områder der det ikke er plass til lamper, som under en nedsenket hems eller i korridorer, forteller Ågotnes.
Mange velger også å plassere en dimbar taklampe direkte over spisebordet. Da kan belysningen fungere både som stemningsbelysning og som arbeidslys når man trenger litt bedre lysforhold.
Ikke minst kan en dekorativ lampe være selve prikken over i-en til et godt måltid.
Legg en plan for belysningen
Ågotnes forteller at belysningen som regel velges ut når rammene for hytta er satt og man har lagt en møbleringsplan.
– Det viktigste er jevn fordeling av lys i hytta. Man bør også tenke på hyttas unike kvaliteter og hvilken belysning man trenger i hvilke rom. For eksempel har man ulikt behov for belysning på kjøkkenet og i sofakroken, sier hun.
Planen for belysning legges som regel sammen med prosjektleder fra Ålhytta og en erfaren elektriker som kjenner Ålhyttene godt.
Lamper som varer
Hos Ålhytta er vi opptatt av interiør som varer. Derfor har vi i mange år levert lamper fra Louis Poulsen til Ålhytter over hele landet. Noen av dem ser du på bildene i denne artikkelen.
Louis Poulsen-lampene ble utformet for flere tiår siden, men den enkle estetikken holder seg gjennom årene. Dette er design som er ment for å vare.
– Lampene fra Louis Poulson stemmer godt over ens med den rene, nordiske stilen i Ålhytta. Derfor velger mange Ålhytte-eiere nettopp disse lampene, forteller Ågotnes.
Tre tips til hyttebelysning:
Sørg for god allmennbelysning som skaper myke overganger mellom de ulike rommene
Bruk stemningsbelysning til å lyse opp mørke kroker. På den måten utnyttes hele arealet i hytta
I mindre hytter er det lurt å velge lamper som kan ha flere funksjoner. Samme lampe kan fungere som både arbeidslys og stemningslys, for eksempel ved hjelp av dimmer
Ikke glem utendørsbelysningen
På en hyttetomt vil det ofte være behov for utendørs belysning, særlig på kveldstid og vinterstid.
På hytta er vi tett på naturen. For å unngå unødvendig lysforurensning bør man ikke ha for mange lamper ute, men heller velge noen få, passende punkter.
– Det viktigste er å velge utendørslamper som ikke blender. Mange Ålhytte-eiere velger en utelampe med trekasse som hindrer direkte innsyn i lyskilden. Da blir lyset mer diskret og man unngår unødvendig lysforurensning, avslutter Ågotnes.